Jsou plné vitamínů, antioxidantů, dokáží tělo odvodnit a pomáhají spalovat tuky rychleji. Podívejte se, které potraviny, byste si obzvlášť v podzimním období, měli implementovat do jídelníčku.
- ZELENÝ ČAJ
Zelený čaj je znám už více než 5000 let a dodnes je považován za jednu z nejzdravějších složek potravy vůbec. Jeho základní složka – EGCG primárně snižuje množství tuků, které příjmy. Právě to způsobuje ztrátu hmotnosti, která je pro pro mnohé z nás velmi důležitá.
Zároveň má také výborné protizánětlivé účinky a je skvělým antioxidantem. K tomu, aby se však pozitivní účinky zeleného čaje projevily, byste si měli dopřát alespoň 3 šálky denně. Vhodné je dát si čaj ráno, kolem desáté a těsně po obědě.
- ŠPENÁT
Říká se mu i malý zelený zázrak a mnozí odborníci jej považují za jednu z nejvýživnějších potravin na světě. Má minimální množství kalorií, obsahuje vitamíny K, A, kyselinu listovou, mangan a hořčík a dokáže skvěle pročistit trávicí trakt. Během dne si ho můžete dát kdykoliv a tělo se vám jen poděkuje. - ČERVENÁ REPA
Ačkoliv se o této kořenové zelenině nemluví v takové míře jako například o zeleném čaji, vrámci hubnutí má pro tělo významný vliv a dokáže reálně pomoci při formování postavy ve značné míře. Jejím velkým benefitem je, že umí podpořit detoxikaci organismu, omezit ukládání tuků. A právě to jsou nejdůležitější aspekty při snižování váhy.
Nepřehlédněte: Čtyři potraviny, které vymažte z jídelníčku, pokud nechcete vypouklé břicho: Následně si změřte obvod pasu
Obsahuje veliké množství důležitých vitaminů a stopových prvků jako vitamíny A, B1, B2, B6, B9, C, E a K, hořčík, železo, vápník, měď, zinek, či kyselinu listovou. Právě v podzimním období byste po ní měli sáhnout mnohem častěji než jindy.
- LUŠTĚNINY
Luštěniny se řadí do kategorie opravdu univerzálních potravin, které jsou výborným zdrojem bílkovin. Mají nízký glykemický index, kalorickou hodnotu, jsou bohaté na vlákninu a lehce stravitelné. Navíc vám po jejich konzumaci skutečně dlouho vydrží i pocit sytosti. Ideální je dopřát si je aspoň 4x týdně. - ZÁZVOR
Tento ostrý kořen je používán již celá staletí nejen při vaření, ale i jako součást medicíny. Už naši předkové nedali dopustit na jeho jedinečné účinky vrámci podpory trávení, zahřívání těla a eliminace chuti k jídlu.
Zároveň také působí jako skvělý „posilovač“ těla v náročnějším, chřipkovém období, neboť jeho účinky na imunitu jsou nepopiratelné. Dopřejte si každý den alespoň 0,7l zázvorové vody, či čaje a uvidíte už po pár týdnech, na sobě velmi příjemnou změnu.
Klíčové potraviny v podzimním období:
Zelenina – by měla tvořit základ vašeho jídelníčku a její porce by neměla v žádném případě chybět k hlavnímu jídlu. Má totiž nízký obsah kalorií a je plná důležitých mikroživin a vlákniny.
Ořechy a semínka – jsou jedním z nejlepších dostupných zdrojů tuků a také obsahují důležité mikroživiny.
Fazole a luštěniny – jsou výbornými zdroji vlákniny, bílkovin a mikroživin.
Byliny a koření – mají vysoký obsah živin a prospěšných rostlinných sloučenin.
Příklad jídelníčku
Snídaně: zelený čaj se zázvorem, rajčata, nakrájená okurka, chlebík z banánové mouky a olivový olej
Desátá: Meloun
Oběd: Dušená červená čočka s červenou řepou
Večeře: Čerstvý špenát, rajčata, okurky, grilovaná cuketa, přelité olivovým olejem
Čtěte také: Potravinová pyramida na hubnutí: Detailní seznam potravin a doporučené velikosti porcí, abyste nepřibíraly