Středa, 14 února, 2024
aktuálně

5 potravin, které si na podzim musíte dopřát: Mají protizánětlivé účinky a hubnoucí efekt je jejich velkým žádoucím účinkem

Jsou plné vitamínů, antioxidantů, dokáží tělo odvodnit a pomáhají spalovat tuky rychleji. Podívejte se, které potraviny, byste si obzvlášť v podzimním období, měli implementovat do jídelníčku.

  1. ZELENÝ ČAJ
    Zelený čaj je znám už více než 5000 let a dodnes je považován za jednu z nejzdravějších složek potravy vůbec. Jeho základní složka – EGCG primárně snižuje množství tuků, které příjmy. Právě to způsobuje ztrátu hmotnosti, která je pro pro mnohé z nás velmi důležitá.

Zároveň má také výborné protizánětlivé účinky a je skvělým antioxidantem. K tomu, aby se však pozitivní účinky zeleného čaje projevily, byste si měli dopřát alespoň 3 šálky denně. Vhodné je dát si čaj ráno, kolem desáté a těsně po obědě.

  1. ŠPENÁT
    Říká se mu i malý zelený zázrak a mnozí odborníci jej považují za jednu z nejvýživnějších potravin na světě. Má minimální množství kalorií, obsahuje vitamíny K, A, kyselinu listovou, mangan a hořčík a dokáže skvěle pročistit trávicí trakt. Během dne si ho můžete dát kdykoliv a tělo se vám jen poděkuje.
  2. ČERVENÁ REPA
    Ačkoliv se o této kořenové zelenině nemluví v takové míře jako například o zeleném čaji, vrámci hubnutí má pro tělo významný vliv a dokáže reálně pomoci při formování postavy ve značné míře. Jejím velkým benefitem je, že umí podpořit detoxikaci organismu, omezit ukládání tuků. A právě to jsou nejdůležitější aspekty při snižování váhy.

Nepřehlédněte: Čtyři potraviny, které vymažte z jídelníčku, pokud nechcete vypouklé břicho: Následně si změřte obvod pasu

Obsahuje veliké množství důležitých vitaminů a stopových prvků jako vitamíny A, B1, B2, B6, B9, C, E a K, hořčík, železo, vápník, měď, zinek, či kyselinu listovou. Právě v podzimním období byste po ní měli sáhnout mnohem častěji než jindy.

  1. LUŠTĚNINY
    Luštěniny se řadí do kategorie opravdu univerzálních potravin, které jsou výborným zdrojem bílkovin. Mají nízký glykemický index, kalorickou hodnotu, jsou bohaté na vlákninu a lehce stravitelné. Navíc vám po jejich konzumaci skutečně dlouho vydrží i pocit sytosti. Ideální je dopřát si je aspoň 4x týdně.
  2. ZÁZVOR
    Tento ostrý kořen je používán již celá staletí nejen při vaření, ale i jako součást medicíny. Už naši předkové nedali dopustit na jeho jedinečné účinky vrámci podpory trávení, zahřívání těla a eliminace chuti k jídlu.

Zároveň také působí jako skvělý „posilovač“ těla v náročnějším, chřipkovém období, neboť jeho účinky na imunitu jsou nepopiratelné. Dopřejte si každý den alespoň 0,7l zázvorové vody, či čaje a uvidíte už po pár týdnech, na sobě velmi příjemnou změnu.

Klíčové potraviny v podzimním období:
Zelenina – by měla tvořit základ vašeho jídelníčku a její porce by neměla v žádném případě chybět k hlavnímu jídlu. Má totiž nízký obsah kalorií a je plná důležitých mikroživin a vlákniny.
Ořechy a semínka – jsou jedním z nejlepších dostupných zdrojů tuků a také obsahují důležité mikroživiny.
Fazole a luštěniny – jsou výbornými zdroji vlákniny, bílkovin a mikroživin.
Byliny a koření – mají vysoký obsah živin a prospěšných rostlinných sloučenin.
Příklad jídelníčku
Snídaně: zelený čaj se zázvorem, rajčata, nakrájená okurka, chlebík z banánové mouky a olivový olej
Desátá: Meloun
Oběd: Dušená červená čočka s červenou řepou
Večeře: Čerstvý špenát, rajčata, okurky, grilovaná cuketa, přelité olivovým olejem
Čtěte také: Potravinová pyramida na hubnutí: Detailní seznam potravin a doporučené velikosti porcí, abyste nepřibíraly

Další články autora

Komentáře

Reklama

SEO článek

Nejnovější články